Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

6 haftada selülitlerden kurtulun

Mutfağımızdan eksik etmediğimiz bir çok besinin aynı zamanda selülit giderici özelliği olduğunu biliyor 6 haftada selülitlerden kurtulma pro...

Reklam
Selülitlerle savaşan besinlerMutfağımızdan eksik etmediğimiz bir çok besinin aynı zamanda selülit giderici özelliği olduğunu biliyor


6 haftada selülitlerden kurtulma programı.

Maydanoz, soğan, sarımsak, lahana, muz. Mutfağımızdan eksik etmediğimiz bir çok besinin aynı zamanda selülit giderici özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Bilmeyenleri uyaralım; 6 haftalık beslenme programı ve bol yürüyüşle selülitlerden kurtulabilirsiniz! Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın'ın önerdiği selülitlerden kurtulma programında sofranızdan mutlaka yer alması ve uzak durmanız gereken besinlerin listesi bulunuyor.

Kadınların yüzde 90- 95'inde görülen selülit, en çok kalça, basenler ve vücutta ortaya çıkıyor. Genellikle kilolu kadınları etkisi altına alsa da, zayıf olanlar da sorun oluşturabiliyor. Hemen her kadının derdi olan selülitten yağ depolarını boşaltan ve toksinlerin vücuttan atılmaların sağlayan bir beslenme ve egzersiz programı ile büyük bir oranda kurtulmanız mümkün aslında.  Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın, bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin; yeterli ve dengeli beslenerek vücudunuzdaki fazla yağ oranını ideal aralıklara ulaştırmak olduğuna dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor:
‘Kadınların vücutlarındaki yağın yüzde 20-33 arasında olması ideal oranlarda kabul ediliyor. Ancak hızla kilo kaybetmeye çalışılmamalı, çünkü bu durumda yağ yerine kas ve su kaybı oluyor ki bu da derinin elastikiyetini kaybederek sarkmasına yol açıyor. Bu nedenle en ideali, haftada 500 gram ile 1 kilo verilmesi. Ayrıca her gün düzenli olarak 1 saat tempolu yürüyüş de selülitin giderilmesinde büyük fayda sağlıyor "

Selülit neden oluşuyor?

Vücuttaki portakal kabuğu görünümü sıkışmış yağ hücrelerinden kaynaklanıyor. Yağ hücreleri cildin altında, bağ dokusu arasında sıkışıyor. Bağ dokusu arasına sıkışmış yağ hücreleri de yüzeye doğru itilince ciltte pütürlü bir görünüm ortaya çıkıyor. Genetik eğilim, özellikle östrojen seviyesinin oluşturduğu dolaşım bozukluğu gibi hormonal nedenler, kilo almak ve egzersiz yapmamak, ilerleyen yaşla birlikte cilt altı bağ dokusunun zayıflaması, hamilelik ve hatalı beslenme gibi pek çok neden selülit oluşumuna neden oluyor.  

SELÜLİTLE SAVAŞAN BESİNLER

Aşağıdaki yer alan besinlerden her gün en az üçünü tüketmeye özen gösterin.

SOYA: Östrojen, kolajenin yıkılmasına neden oluyor. Soya, içeriğinde bulunan fitoöstrojenle östrojenin görevini taklit ediyor. Ancak östrojenin reseptörlerine bağlanmadığı için kolajenin yıkılmasını önlüyor. Öğünlerinizde sıklıkla  et veya tavuk yerine 3 adet soya köftesi ya da bir porsiyon soya fasulyesi tüketin.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ, TOZ KAKAO: İçeriğinde bioflavonoid olan bu besinler kolajeni yıkan enzimleri bloke ediyor ve bağ dokusuna destek oluyorlar. Üzüm çekirdeği ve toz kakao bu maddeden zengin besinlerden.

MAYDANOZ, BROKOLİ, KARNABAHAR, PORTAKAL: Zengin bir antioksidan olan C vitamini kolajen yapımında önemli bir rol oynuyor. Böylece deri altındaki bağ dokusunu güçlendiriyor. C vitamininden zengin olan brokoli, turunçgiller, maydanoz, yeşil biber ve karnabahar gibi sebze ve meyveler sofranızda bolca bulunsun. Örneğin, her sabah kahvaltıda bol miktarda maydanoz veya yeşil biber tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinizde de C vitamininden zengin besinleri asla ihmal etmeyin.

SU: Bol su içmek kan dolaşımının düzenlenmesini sağlıyor ve ödemin oluşmasını önlüyor. Ayrıca yağ hücrelerinin emilimini sağlamak gibi önemli bir rol de üstleniyor. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.  

KUŞKONMAZ, BEYAZ VE KARA LAHANA: Ödem söktürücü ve toksin atma özelliği nedeniyle bu besinler sofranızda sık sık yer almalı. Toksin atmak için beyaz lahana kürü de yapabilirsiniz. Bunun için; kaynayan yarım litre suda 5-6 adet beyaz lahana yaprağını parçalamadan, ağzı kapalı bir tencerede hafif ateşte 10 dakika haşlayın. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez aç veya tok karnına birer su bardağı için. Kürü 5 gün boyunca ve her seferinde tekrar hazırlayarak uygulayın. 3 gün ara verdikten sonra küre 5 gün daha devam edin. . 

SOMON BALIĞI: Somon gibi yağlı balıkta bolca bulunan Omega -3 damarları genişleterek kan akışının ve dolaşımının rahatlamasına katkıda bulunuyor. Haftada 2-3 gün balık tüketin.

KETEN TOHUMU: Omega 3 yağ asidinden zengin olan keten tohumu damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlamasına katkıda bulunuyor. Her sabah kalktıktan sonra 2-3 tatlı kaşığı öğütülmemiş keten tohumu yiyin. İsterseniz, keten tohumunu yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.

SOĞAN VE SARIMSAK: Kan basıncının ve dolaşımının rahatlamasını sağlıyorlar. Her gün yemeklerinizde ve salatalarınızda bu ikiliden bolca bulunsun.

ANANAS: İçeriğinde bulunan bromelain enzimi sayesinde yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kolajen dokuyu parçalıyor ve yağların depolanmasını önlüyor. Ayrıca bölgesel ödemi de engelliyor Bu etkileri sayesinde selülit oluşumunu önleyen mucizevi besinler arasında yer alıyor. Her gün bir ince dilim taze ananas yemeyi ihmal etmeyin.

ZENCEFİL: Kanı inceltici fonksiyonu sayesinde dolaşımı rahatlatıyor. Her gün 5-6 kibrit çöpü şeklinde kestiğiniz zencefili çayınızın içine katabilirsiniz.

MUZ: içerisinde yer alan potasyum ile kan basıncını düşürerek dolaşıma yardımcı oluyor ve dokuları atık maddelerden temizliyor. Sindirim ve düşük tansiyon sorununuz yoksa, günde bir adet muz tüketmenizde fayda var. Karpuz, avokado, havuç, fasulye ve bezelye de fazla miktarda potasyum içeriyorlar.

KEREVİZ: Kan damarlarının kasılmasını engelleyerek dolaşımın rahatlamasını sağlıyor.

YEŞİL ÇAY: İçeriğindeki kateşin ile yağ yakımını hızlandırıyor. Günde iki fincan yeşil çay içmenizde fayda var.

DOMATES SUYU: Domates vücudu toksinlerden arındırıyor. Günde 2-3 bardak domates suyu içerek selülitlerin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

BU BESİNLERDEN UZAK DURUN

- Trans yağlar: Damar tıkanıklığına neden olan salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinden kaçının.  
- Tuz: Vücutta su tutulumuna ve dolaşım bozukluğuna yol açtığı için tuzu asgari miktarda tüketin. İçeriğinde yüksek oranda sodyum bulunan fast food türü gıdaları tüketmemeye çalışın.  
- Rafine şeker:  Şeker, tam bir kalori deposu. Ayrıca cildi sıkılaştıran kolajenin yıkarak sarkmaya neden olduğu için beslenme listenizden şekeri çıkarın.
- Doymuş yağlar: Kırmızı et, salam, sosis ve sakakatlarda bolca bulunuyor.  Bunlar yağ hücrelerini şişiriyor, vücudun atıklardan temizlenmesini engelliyor ve dokularda su utulmasına yol açıyorlar.
- Alkol: Haftada bir kadehten fazla alkol tüketmeyin. Çünkü fazla tüketilen alkol vücutta doğrudan yağ olarak depolanıyor ve su kaybına yol açarak cildin görünümünü bozuyor.
- Yüksek miktarda hayvansal protein: Vücutta yağlanmayı artırdığı için hayvansal proteinleri tüketirken aşırıya kaçmayın. Tavuğu derisiz, kırmızı eti de yağsız yemeyi alışkanlık haline getirin.

HER GÜN BİR SAAT YÜRÜYÜN:
Selülitlerinizden kurtulmak için her gün öğünler arasında bir saat tempolu bir şekilde yürüyün. Ayrıca fitness merkezinde veya evinizde selülitlerin giderilmesine yönelik uygulanan egzersizleri de haftanın en az 3 günü uygularsanız daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.  

BİR GÜNLÜK ÖRNEK DİYET

UYANINCA: 2 bardak su ve bir tatlı kaşığı keten tohumu.

KAHVALTIDA: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 ince dilim yarım yağlı ve az tuzlu peynir, 1 ince dilim kepek veya çavdar ya da tam buğday unu ekmeği, bol miktarda maydanoz, taze nane, roka ve yeşil çay.

ARA ÖĞÜNDE: 1 adet küçük boy elma, 1 bardak yağsız süt.

ÖĞLE YEMEĞİNDE: 150 gr. ızgara balık (somon) veya soya kıymasından yapılmış ızgara köfte, 4 kaşık zeytinyağlı kuşkonmaz veya taze fasulye, yarım kase yağsız yoğurt, bol limonlu salata, 1.5 ince dilim kepek, çavdar veya tam buğday ekmeği.

ARA ÖĞÜNDE: 10 adet kuru erik, 2 yemek kaşığı çekirdekli kuru üzüm, yeşil çay.

AKŞAM YEMEĞİNDE: 1 kase lahana çorbası, 8 yemek kaşığı zeytinyağlı kereviz, sarımsaklı ve dereotlu cacık, bol salata, 1 ince dilim ekmek.

YATMADAN ÖNCE: Zencefil çayı ve 1 ince dilim ananas veya 1 bardak kakolu süt.

ALTERNATİF KAHVALTI: 1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, 2 bardak taze sıkılmış portakal suyu.

ALTERNATİF AKŞAM YEMEĞİ: Haşlanmış brokoli ve karnabahar, 1 kaset yoğurt, 4 --kaşık kepekli makarna veya pirinç, yeşil biberli ve az yağlı salata.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın

Kaynak:Haberturk.com

*Tanıtım için tıklayın!

Hiç yorum yok