Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Uzmanlar uyarıyor: Hızlı kilo vermeyin

Her bahar mutlaka, 'yaza çok az kaldı' diyerek kışın aldığınız kilolardan acilen kurtulmak istiyorsunuz... Oysa “Hızla kilo verdiren...

Reklam
konu baslikHer bahar mutlaka, 'yaza çok az kaldı' diyerek kışın aldığınız kilolardan acilen kurtulmak istiyorsunuz... Oysa “Hızla kilo verdiren rejimler sağlıksız” uyarısını dikkate almalısınız.

Sağlıklı kiloda olmanın faydaları kesinlikle tartışılmaz. Ancak sağlıklı kiloya ulaşmak için uygulanan yöntemler de, mevcut sağlığın korunmasında çok önemli... Aksi halde uygulanan yöntemler de fazla kilo kadar, başka tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Gençler arasında moda olan diyetlerin 'kısa sürede hızlı kilo kaybı' sağlama vaadiyle zayıflamak isteyenleri kandırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Tuğçe Aytulu, şöyle konuşuyor: "Bu tip diyetlerle vücuttaki kas dokusu ve su kütlesi zayıflamaya başlar. Oysa ki, bu kas kütlesinin korunmasının sağlık açısından büyük önemi vardır. Ayrıca kilo kontrolünde de rolü büyük önem taşırlar.

Kişiye özel olmalı
Vücuttaki kas kütlesinin sağlam olması, metabolik hızın daha iyi olmasını sağlar. Bir başka deyişle kas kütlesi iyi olan kişilerin, (herhangi bir sağlık problemleri yoksa) kilo vermeleri daha başarılı gerçekleşir. Bu sebeple, sağlıklı zayıflama diyetlerinde verilen kilonun çoğunun yağ kütlesinden olması istenir.
Ancak çok düşük kalorili, tek tip beslenmeye dayalı şok veya mucize diyetlerle yağ kaybından çok kas kaybı olduğu bilinmektedir. Bu durumda, sağlıklı kilo verme ve moda diyetleri aynı cümle içinde kullanmak pek mümkün değildir. Sağlıklı zayıflama yavaş ve kişisel özelliklerimize uygun olmalıdır. Sağlık koşullarımıza ve yaşam şeklimize paralel olarak planlanmalıdır." Lahana çorbası diyetiyle bir tek vücuttan su atılmış olur! Yaz aylarının gelişiyle birlikte başlayan hızlı kilo verme tutkusu, bu moda diyetleri de beraberinde getiriyor. Ancak bu moda diyetlerin vücuda verdiği zararları biliyor musunuz?

Lahana çorbası diyeti: Bol miktarda lahananın çorba haline getirilip gün boyu tüketilmesi esasına dayanır. Bağırsak çalışmasını da arttırabildiği için kilo vermiş hissi yaratır. Oysa ki, sadece vücutta su kaybına neden olur!

Beverly hılls diyeti: Aslında 80'li yıllardan beri zaman zaman popüler olan sağlıksız tek tip diyetlerden biridir. 10 gün boyunca sadece meyve yeme esasına dayanır. Bazı kan değerlerinin bozulmasına, özellikle kan yağlarının yükselmesine sebep olabilir. Diyabetik kişilerde, kan şekerinin yükselmesine yol açabilir.

Protein diyeti: Et ürünlerinin sınırsızca tüketilip ekmek, meyve ve tahıl gibi karbonhidrat kaynaklarının yenmemesi esasına dayanır. Karbonhidratların kesilmesiyle kısa sürede kilo kaybı sağlayabilir ancak verilen kiloların yağ kaybı olmayacağı unutulmamalıdır. Ayrıca et ürünlerinin aşırı tüketilmesi sonucu vücuttaki kolesterol yükselir. Tahılların kesilmesine bağlı olarak da bazı vitaminlerde eksiklik olabilir

Meyve suyu detoksu zararlı olabilir! 
Meyve suyu diyeti: Tüm yiyeceklerin kesilerek birkaç gün süreyle taze meyve suları tüketerek bağırsakların zararlı mikroorganizmalardan arınacağı düşünülür. Oysaki taze meyve suyu tüketilerek yapılan detoks, sağlıklı bir vücudun kendi kendine yapabildiği bir mekanizmadır. Sağlıklı beslenmenin tüm ilkeleri zaten bunun için yardımcıdır. Oysa aç kalmak vücutta bazı zararlı atıkların oluşmasını da tetikleyebilir. Ayrıca meyve sularının fazla tüketilmesi trigliseritlerin yükselmesine sebep olur.

Sabah Günaydın

*Tanıtım için tıklayın!

Hiç yorum yok