Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Mesleklerine göre sağlıklı beslenme yöntemleri

Diyetisyen Yeşim Çelik iş hayatında mesleklere göre sağlıklı beslenmenin yollarını anlatıyor. Çalışan insanların beslenmelerine ekstra özen...

Reklam
Diyetisyen Yeşim Çelik iş hayatında mesleklere göre sağlıklı beslenmenin yollarını anlatıyor.

Çalışan insanların beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerekiyor. Peki farklı meslek gruplarına göre sağlıklı beslenme yöntemleri olduğunu biliyor muydunuz? İşte Memorial Hastanesi’nden Diyetisyen Yeşim Çelik’in önerileri…

Oturarak Çalışanlar Kalori Miktarını Ayarlamalı
Eğer masa başı çalışıyorsanız kalori harcamanız daha düşük demektir. Dolayısıyla kalori alımlarınızın da daha düşük olması gerekir. Az az ve sık sık beslenerek günlük almamız gereken kalori miktarını tamamlamanız uygun olacaktır. Öğle yemeğiniz şirkette servis yapılıyorsa karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri tercih edin. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmaları engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır.

Çay, kahve tarzı içecekleri tüketmek yerine bol bol su tüketin. Çay ve kahve yerine ise bitki çaylarını tercih edin. Özellikle stresi azaltmak için rezene; bağışıklık sistemi içinse adaçayı, ıhlamur önerilmektedir.

Çok Sık Seyahat Edenlere Pratik Besinler
Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik gibi problemler yaşayan, çok sık seyahat edenlerden misiniz? Yanınızda metabolizmayı hızlandırmak ve yeterli beslenebilmek için 2 - 3 saatte bir tüketebileceğiniz besinler taşıyın. Az ve sık yemeği de unutmayın. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, ceviz veya badem, 1 meyve, 1 avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yerde bulabilecek ve taşınabilecek pratik besinlerdir.

Uzun Toplantılar Kilo Alımına Neden Olur
Aşırı çay-kahve tüketimi, yetersiz su içme, toplantılardaki yağlı ve şekerli kurabiye tüketiminde artış nedeniyle toplam kalori alımında artış söz konusu olur. Çay ve kahve, bileşimindeki antioksidan maddeler sebebiyle önemlidir. Fakat tüketimin fazla olması su tüketimini engeller hale geldiğinde sağlık için tehlikeli bir hal alır. Özellikle çay, kahve şekerli tüketiliyorsa durum kalori alımını daha da arttırır. 

Bir küp şeker yaklaşık 20 kalori içerir. Her gün 100 kalori fazlalık ayda 3000 kalori eder. Bu yıllık olarak vücut ağırlığınızda yaklaşık 5 kilo artışa sebep olur. Bu yüzden toplantılarda ikram edilen kurabiyeler yerine yağsız kraker, çeyrek simit, kuru kayısı, ceviz, peynirli kepekli sandviçler, çiğ sebzeler ve bitki çayları, su daha iyi seçimlerdir.

Sürekli Yürüyenler Yağ ve Şeker Oranına Dikkat Etmeli 
Örneğin tıbbi satış mümessilleri gibi kalori harcaması daha yüksek olan çalışanlardansanız; yeterli ve dengeli beslenme konusunda daha fazla dikkatli olmalı ve yeterli oranda sıvı tüketmelisiniz. Öğün saatlerinde dengesizlik nedeniyle kalori alımları daha düşük olabilir. Fakat sürekli dışarıda hazır yemekler yenilmesi, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek, lif içeriği düşük beslenme kilo artışına neden olabilir. Bu yüzden beslenmenizde mutlaka tükettiğiniz besinlerin yağ ve şeker oranlarına dikkat etmelisiniz.

Sürekli aynı pozisyonda oturanlar sindirimi kolay besinleri almalı
Hareketsizlik sebebiyle kilo alımında artış görülür. Eğer sürekli aynı pozisyonda oturak çalışanlardansanız; posa açısından zengin, sindirimi kolay, kalori içeriği düşük besinleri tercih etmelisiniz. Diyetin lif oranını artırmak için özellikle rafine edilmemiş, tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünler ile sebze, kabuğu ile yenebilen meyve ve kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.

Ağır çalışanlar kahvaltıyı ihmal etmemeli
Yetersiz ve dengesiz beslenme çalışan kişinin üretim hızını düşürür, fiziksel güç azalır. Bu gibi durumlarda yüksek enerjili beslenme programı uygulanmalıdır. Enerji yanında protein, vitaminler ve madensel tuzların da yeterli oranda alınması gerekir.

Ağır işlerde çalışanlarda beslenme iş yerinde ve evde beslenme olarak iki şekilde ele alınmalıdır. Günlük besinler genellikle üç öğün halinde alınmalı; kahvaltı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kahvaltılarda da karbonhidratlı ve yağlı gıdaların yanında, protein içeriği zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Uykusuz ve düzensiz çalışanlarda kalori alımı yüksek olmalı
Uykusuz kalıyor ve düzensiz işlerde çalışıyorsanız; düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, geç saatte yemek yeme ve şeker içeriği yüksek atıştırmalar, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri gibi sıkıntılarla karşılaşırsınız.

Eğer siz de bu şekilde çalışıyorsanız kısa sürede fazla miktarda besin almanız ve besin seçiminde daha dikkatli olmanız gerekir. Yağ ve şeker oranı dengelenmiş, yeterli oranda protein içeren besinler ilk tercihiniz olmalıdır. Her öğünde 4 besin grubunun bir arada bulunmasına özen gösterin. 

Kaynak: pudra. com

*Tanıtım için tıklayın!

Hiç yorum yok