Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

Gradient Skin

Gradient_Skin

Son Yazılar

latest

Yaşam tarzınız hamileliği etkiliyor

Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler ile hamilelik şansını arttırmak zor değil! Çiftler bebek istediklerine karar verdiğinde ...

Reklam

Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler ile hamilelik şansını arttırmak zor değil!

Çiftler bebek istediklerine karar verdiğinde ilişkide yeni bir süreç başlar: hamile kalma. Doğal yollarla hamile kalma şansını artırmak için yaşam tarzında değişiklik yapıp, bazı önlemler almak gerekir. 

Hamile kalmaya karar verildiğinde suni tatlandırıcılar, kafein, sigara alkol gibi pekçok maddenin kullanımı ile ilgili alışkanlıklar değiştirilmelidir . Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem gebelik öncesidir. Çünkü gebelikte kontrolsüz kilo verdirici diyet zarar vericidir.

Sigara ve alkol hamilelik şansını azaltıyor

Sigara içimi ile alınan nikotin, yumurtalıklardaki hücreleri etkileyerek, kadının yumurtasının genetik anomalilere daha fazla eğilimli olmasına sebebiyet vermektedir. Nikotin, yumurta hücrelerini bozan ve menopozun beklenenden erken gelmesine neden olabilir. Menopoz öncesinde de sigara içen kadınların yumurtalıkları ,sağlıklı yumurtalar üretmeye direnç gösterir hale gelir. Sigara ve alkol kullanımı doğal gebe kalmayı zorlaştırırken, düşükleri hızlandırır ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski sigara içenlerde daha sık görülür.

Sigara içimi ile, erkek üreme sağlığı arasındaki ilişki, kadına oranla daha az açıktır. Günde 1 veya 2 paket gibi yoğun sigara içen erkeklerin, spermlerinde daha fazla olarak şekil ve hareket bozukluklarına ve anomalilere rastlanmaktadır. Erkeklerin yoğun sigara kullanımı, sigara kullanmayan eşini pasif içici yaptıkları için, nikotin solumasına ve üreme sağlığının da bozulmalara sebep olmaktadır. Kısırlık tedavisi öncesinde 6 ay sigarayı bırakmış olmak bile tedavinin sonucuna oldukça olumlu katkılar sağlamaktadır. Sigara içen gebeler, daha çok erken doğum yapmaya eğilimlidirler. Ani bebek ölümü de sigara içenlerde daha sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Alkol de gebe kalma şansını azaltır. Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde uzun dönemde zeka gerilikleri, öğrenme bozuklukları, davranış bozuklukları görülebilir. Alkol erkeklerde de sperm sayısı ve kalitesini azaltır.

Sağlıklı beslenme ve kilo alımı

Uygun bir beslenme tarzı ve yeterli kilo alımı annenin sağlığı ve bebeğinin ideal gelişimi açısından son derece önemlidir. Annenin kilo artışı ile bebeğin doğum kilosu arasında her zaman doğru bir ilişki olmaz. Hamileliği süresince 20-30 kilo aldığı halde küçük bebek dünyaya getiren anneler olduğu gibi bunun tam tersi olarak da 4-6 kilo artışı ile hamilelik süresini tamamlayan annelerin 3500 gram civarında sağlıklı bebekler dünyaya getirdiklerine şahit oluruz. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla alması uygundur.

Araştırmalar, stresin kadınlarda kısırlığa yol açabildiğini ortaya çıkarıyor. Kısırlık tedavisi gören kadınlarda stres gidermek amacı ile sağlıklı yaşam biçiminin kazandırılması gebeliklerin daha kolay elde edileceğini düşündürmektedir. En kolay stres giderici değişiklik sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmak ve yeterli egzersizdir.

Dengeli yağ oranı 
Vücutta yağ oranı hanımlarda normalde %20-29 arasındadır. Beslenme bozukluğu aşırı zayıf olan kadınlarda adet düzensizliği sık rastlanır. Düzensiz kanamalar yumurtlama bozukluğu ile birlikte seyreder. Benzer durumdaki atletler yüzücüler gibi ağır spor yapanlarda da kısırlık sık görülür. Sağlıklı beslenme ile yağ oranları ve kiloları düzeldiğinde gebe kalma şansları artabilir.

Çölyak hastalığı tedavisi 
Türkiye'de her 150-300 kişiden birinde, buğday, arpa ve çavdardaki glutene karşı duyarlılık sonucu ortaya çıkan Çölyak hastalığı bulunduğu belirlenmiştir. Çölyak hastalığı için tek tedavi, glutensiz diyet uygulamaktır. Bu hastaların duyarlı oldukları arpa, buğday ve çavdardan uzak kaldıkları zaman genellikle bir sorun yaşamadıkları bilinmektedir. Kısır hastaların yaklaşık %3 ünde belirlenen bu hastalığın uygun testlerle araştırılıp uygun beslenme eğitimi ile gebe kalma şansları arttırılabilir. 

Doğru zamanda ilişkiye girmek

Yumurtlamayı takiben yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki bir kaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı arttırmak için her gün ilişkiye girmenin faydası yoktur. Yumurtlama döneminde 2 günde bir ilişkiye girilmesi yeterlidir.

*Tanıtım için tıklayın!

Hiç yorum yok