Türkiye’de gönüllülük esasına dayalı ya da üyelik sisteminin esas alındığı pek çok dernek var. Bir sivil toplum kuruluşu olarak derneklerin ...
Türkiye’de gönüllülük esasına dayalı ya da üyelik sisteminin esas alındığı pek çok dernek var. Bir sivil toplum kuruluşu olarak derneklerin sosyal hayatımıza çok şey kattığı biliniyor. Ancak bazı dernekler var ki kısa sürede büyük işler başarıp, imkânsızları mümkün kılabiliyor. Kısa sürede başarıdan başarıya koşan ve kadın emeğiyle güzelleşen bir dernek var ki yürekten bir alkışı hak ediyor. Bu derneğin adı RUBAKAD. Gelin bu yazıda RUBAKAD’ın hikâyesini kurucusundan dinleyelim.
Yazan: Sevda KÖYÜSTÜ
1- RUBAKAD nedir?
RUBAKAD, “İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği”nin kısaltılmışı olarak, İstanbul’da kurulmuş bir kadın derneğidir. İstanbul’daki tüm kadınları, gençleri ve çocukları kucaklayan, yapılanması gereği İstanbul Tuzla’dan, Büyükçekmece’ye kadar üyesi olan ve yönetiminde her bölgeden üyeleri ile varlığını sürdüren kurumsal nitelikte aktif olarak faaliyetlerine devam eden bir sivil toplum kuruluşudur.
2- Gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?
RUBAKAD kurulduğu günden bu yana kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik sanatsal, kültürel ve sosyal alanlarda eğitimler ve projeler gerçekleştirmiştir. Derneğimiz ’’İstanbul’dan Balkanlara İzlerimizin İzinde’’ uluslararası kültür ve sanat projesini hayata geçirerek, Bulgaristan ve Kosova’da yaşayan vatandaşlarımıza TİKA desteği ile ‘’Yalnız Değilsiniz!” mesajı vererek; ekonomik ve kültürel anlamda destek vermiştir. Uluslararası platformda gerçekleşen projemize, yurt dışında yaşayan 200 kadın ve genç katılım göstermiş ve projemizin nihai sonuçlarından fayda sağlamıştır.
Ardından Mardin’de ‘’Gülümseyen Yüzler’ projesi ile yola devam edilmiş, dernek çalışmalarımız ülkemizin her yerinde yaşam savaşı veren kadınlarımıza yönelik çalışmalarla desteklenmiş ayrıca İstanbul Üniversitesi ve Gül Medrese Çatom ortaklığında seminerler ve eğitimler verilmiştir. Kadınlarımız ve gençlerimize yönelik workshop çalışmalarımızla onların hayatlarında farklı bir pencere açılması sağlanmıştır. Mardinli 100 çocuğumuzun İstanbul hayaliyle yaptıkları suluboya tabloların, İstanbul ‘’Benim Rengim Büyükçekmece’’ projesi kapsamında sergilenmesi sağlanmış, böylece 100 Mardinli çocuğumuzun adı Guinness Rekorlar kitabına geçmiştir.
‘’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’’, ‘’Meme Kanseri Farkındalık’’, ‘’Hayata Güzel Bakalım’’, ‘’41 Kere Maşallah’’ adlı sağlık projelerimizle toplum sağlığı farkındalığı yaratılmıştır. İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘’Hayalden Gerçeğe Resim Sergisi’’, ‘’Uluslararası İstanbul Plastik Sanatlar Kolonisi’’, ‘’The Rights of Women’’, ‘’Ebru ile Şiddete Dur Diyoruz’’ adlı sanat sergilerimiz büyük beğeni toplamıştır. ‘’TÖREBE!, Biraz Uçuk Biraz Kaçık’’ tiyatro etkinliği ile de sosyal farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.
Bugüne dek kişisel gelişim, aile içi iletişim, kökler ve gelecek konulu seminerler düzenlenerek, toplumumuzun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması hedeflenmiştir. Eğitsel çalışmalar derneğimiz için çok önemlidir. Zira bugün yetişen gençliğin bizim geleceğimiz olduğunun bilincinde olup, projelerimizde eğitim amaçlı çalışmalara hız vermekteyiz.
İğneada Limanköy ve Silivri Büyükçavuşlu 60. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na ‘’Sihirli Dokunuşlar’’ projesi ile eğitim desteği verilmiştir. Ayrıca ‘’Kitaplar sessiz öğretmenlerdir’’ diyerek yola çıktığımız kütüphane kurma projemizle Silivri Büyükçavuşlu 60.yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Kastamonu Taşköprü Bölge Yatılı Orta Okulu öğrencileri kütüphanelerine kavuşmuştur. Ayrıca Kastamonu Taşköprü Bölge Yatılı Ortaokulu’na çocuk oyun alanı inşasında fiziki yapılanma ve teknik donanım desteği verilmiştir.
‘’Söyleyecek Sözümüz Birleştirecek Gücümüz Var‘’ sloganıyla ve 12 derneğin ortaklığıyla Makedonya Üsküp Radoviş Bölgesi Alikoç- Kocali İlköğretim Okuluna destek sağlanmıştır. Yine aynı proje kapsamında kanser hastalarının tedavi dönemlerindeki zorlukları aşmalarına yönelik araç teminine öncülük edilmiştir.
RUBAKAD bugüne dek pek çok sosyal projeye imza atmıştır. ‘’3 Kuşak Bir Arada’’ projesi kapsamında yaşlı bakım evleri ve çocuk esirgeme yurtları ziyaret edilmiş; yaşlılar ve çocukların bir araya gelmesiyle çok güzel tablolar ortaya çıkmıştır. İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘’Engelleri Aşıyor ve Hayat Boyu Öğreniyoruz’’ ve ‘’Dokunuyoruz, Hissediyoruz, Paylaşıyoruz’’ projeleri ile engelli kardeşlerimizin engelleri nasıl aştıklarına tanıklık edilip tango gösterisine ve sanatın büyülü dünyasına ev sahipliği yapılmıştır.
Derneğimiz sanatın eşsiz, büyülü ve tedavi edici gücünü ‘’Birlikte Sanatla Buluşuyoruz’’ projesiyle Bahadır Demir İlköğretim Okulu’nda; ‘’Sanatla Terapi’’ projesiyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde; ‘’Minik Eller Mucize Yaratıyor’’ projesiyle Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi’nde; ‘’Mozaik Öğreniyoruz, Hayatımızı Renklendiriyoruz’’ projesiyle Şişli Halil Rıfat Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde hayata geçirerek kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızla buluşturmuştur.
3- RUBAKAD’ın kuruluş ve faaliyet amacı nedir?
RUBAKAD, kadınların, gençlerin ve çocukların sosyal ve kültürel alandaki gelişimine katkı sağlamayı, Rumeli ve Balkanlarda yaşamış ve yaşayan kadınlar, çocuklar ve gençlerle dayanışma içinde olmayı, ortak manevi değerlerimize sahip çıkmayı ve bu değerlerin korunup nesilden nesle aktarımını sağlamayı amaçlamaktadır. Kadınlarla iletişime geçerek, kadın ve aileye dair sorunlara özgün çözümler bulmak; yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak; bunların sürekliliğini sağlamak; sosyal ve kültürel anlamda kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızda farkındalık yaratacak projelere imza atmak RUBAKAD’ın hedefleri arasındadır.
4- RUBAKAD kaç yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir?
RUBAKAD 2011 yılında kurulmuş olup 7 yıldır aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca İstanbul Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu’na bağlı ilk kadın derneği olma özelliğini taşımaktadır.
5- Hale GÜLOĞLU biraz kendinizden bahseder misiniz?
1966 Tuzla/İstanbul doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdim. Uzun süre farklı sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalıştım. Kuşdili Eğitim Merkezinde spikerlik, sunuculuk ve diksiyon eğitimi alarak Bizim Tuzla ve Olay Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptım. NLP Akademide kişisel gelişim üzerine eğitim alarak, yaşam koçluğu üzerine çalışmalara başladım. Bu dönem içerisinde RUBAKAD başkanı oldum. Toplumsal çalışmalarda daha neler yapabilirim dedim ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Aile Danışmanlığı ve Eğitimi bölümünde yüksek lisans eğitimime başladım. Yıllar sonra üniversite eğitimine geri dönmekteki tüm amacım; kadınlara, gençlere ve çocuklara destek vermek, aile kurumunun yapısal oluşumunda meydana gelen sorunlara karşı çözüm üretebilmek, akademik ve bilimsel deneyimler kazanmak, kendimi geliştirmek ve çevreme fayda sağlamaktı. Şu anda ‘’Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Gönüllü Kadınların Prososyal (Olumlu Sosyal) Davranışları ve Temel Değerlerinin İncelenmesi’’ konulu bitirme tezimi yazmaktayım. Evli ve 2 erkek çocuk annesiyim.
6-Kurduğunuz bu dernek ile dünyayı değiştirmek istediniz mi?
Derneğimiz kurulduğundan bu yana, güçlü bir ekiple, ‘’Ben değil, biz dediğimiz sürece varız’’ ve ‘’Hayat paylaşıldıkça güzeldir’’ sloganlarıyla yol almıştır. Bu güne dek kadınımız, gençlerimiz ve çocuklarımıza yönelik projelerimizle hem bugünümüzü hem geleceğimizi aydınlatmak hem de açtığımız yolun ışığıyla dünya genelinde farkındalık yaratmak hedeflenmiştir.
Unutmayalım ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bizler de bunun bilinciyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
7- Bu derneğin kurulmasında sizi motive eden şey neydi?
Derneğimizin kurulmasındaki en büyük etken; İstanbul Rumeli Balkan camiasında kadın derneği formunda bir dernek olmayışıydı. Zira benzer dernekler, kadınlara sadece kadın kolları adı altında bir yapılanma sağlamışlar ve bu durum da kadınlarımızın birleşecekleri çatının genel dernek yapısı içinde kaybolmasıyla ile sonuçlanmıştır. Bizler de bunu dikkate alarak İstanbul’un her kesiminden gelen üyelerimizle kadın derneği yapılanması içinde birleştirici, kaynaştırıcı ve sorunlara daha hızlı çözüm getiren bir anlayışla toplumun her kesimini kucaklamayı hedefledik.
8- Derneğin yıllık üyelik ücreti ne kadardır?
Derneğimizin yıllık aidatı ayda 1 TL olmak üzere yıllık 12 TL’dir.
9- Derneğinizde gönüllü üyelik sistemi var mı?
Sivil Toplum Kuruluşları gönüllülük esasına göre yapılanma içinde olmalı ve siyaset üstünde bir kimlikle her kesimi kucaklamalıdır. Derneğimiz de gönüllülük esası üzerine kurulmuş olup bu şekilde çalışmaktadır. Derneğimizin kapıları herkese açıktır ve gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü üyelerimiz de aktif olarak yer alabilir.
10- Derneğinizin iletişim bilgilerini öğrenebilir miyim?
Adres: Turgut Özal Millet Cad. Fildişi Han No:90/19 Fındıkzade- Fatih/İSTANBUL
Tel: 0212 527 07 87
Web Adresi: rubakad.com
Email Adresi: rubakad@gmail.com
*Tanıtım için tıklayın!
Yazan: Sevda KÖYÜSTÜ
1- RUBAKAD nedir?
RUBAKAD, “İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği”nin kısaltılmışı olarak, İstanbul’da kurulmuş bir kadın derneğidir. İstanbul’daki tüm kadınları, gençleri ve çocukları kucaklayan, yapılanması gereği İstanbul Tuzla’dan, Büyükçekmece’ye kadar üyesi olan ve yönetiminde her bölgeden üyeleri ile varlığını sürdüren kurumsal nitelikte aktif olarak faaliyetlerine devam eden bir sivil toplum kuruluşudur.
2- Gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?
RUBAKAD kurulduğu günden bu yana kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik sanatsal, kültürel ve sosyal alanlarda eğitimler ve projeler gerçekleştirmiştir. Derneğimiz ’’İstanbul’dan Balkanlara İzlerimizin İzinde’’ uluslararası kültür ve sanat projesini hayata geçirerek, Bulgaristan ve Kosova’da yaşayan vatandaşlarımıza TİKA desteği ile ‘’Yalnız Değilsiniz!” mesajı vererek; ekonomik ve kültürel anlamda destek vermiştir. Uluslararası platformda gerçekleşen projemize, yurt dışında yaşayan 200 kadın ve genç katılım göstermiş ve projemizin nihai sonuçlarından fayda sağlamıştır.
Ardından Mardin’de ‘’Gülümseyen Yüzler’ projesi ile yola devam edilmiş, dernek çalışmalarımız ülkemizin her yerinde yaşam savaşı veren kadınlarımıza yönelik çalışmalarla desteklenmiş ayrıca İstanbul Üniversitesi ve Gül Medrese Çatom ortaklığında seminerler ve eğitimler verilmiştir. Kadınlarımız ve gençlerimize yönelik workshop çalışmalarımızla onların hayatlarında farklı bir pencere açılması sağlanmıştır. Mardinli 100 çocuğumuzun İstanbul hayaliyle yaptıkları suluboya tabloların, İstanbul ‘’Benim Rengim Büyükçekmece’’ projesi kapsamında sergilenmesi sağlanmış, böylece 100 Mardinli çocuğumuzun adı Guinness Rekorlar kitabına geçmiştir.
‘’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’’, ‘’Meme Kanseri Farkındalık’’, ‘’Hayata Güzel Bakalım’’, ‘’41 Kere Maşallah’’ adlı sağlık projelerimizle toplum sağlığı farkındalığı yaratılmıştır. İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘’Hayalden Gerçeğe Resim Sergisi’’, ‘’Uluslararası İstanbul Plastik Sanatlar Kolonisi’’, ‘’The Rights of Women’’, ‘’Ebru ile Şiddete Dur Diyoruz’’ adlı sanat sergilerimiz büyük beğeni toplamıştır. ‘’TÖREBE!, Biraz Uçuk Biraz Kaçık’’ tiyatro etkinliği ile de sosyal farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.
Bugüne dek kişisel gelişim, aile içi iletişim, kökler ve gelecek konulu seminerler düzenlenerek, toplumumuzun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması hedeflenmiştir. Eğitsel çalışmalar derneğimiz için çok önemlidir. Zira bugün yetişen gençliğin bizim geleceğimiz olduğunun bilincinde olup, projelerimizde eğitim amaçlı çalışmalara hız vermekteyiz.
İğneada Limanköy ve Silivri Büyükçavuşlu 60. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na ‘’Sihirli Dokunuşlar’’ projesi ile eğitim desteği verilmiştir. Ayrıca ‘’Kitaplar sessiz öğretmenlerdir’’ diyerek yola çıktığımız kütüphane kurma projemizle Silivri Büyükçavuşlu 60.yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Kastamonu Taşköprü Bölge Yatılı Orta Okulu öğrencileri kütüphanelerine kavuşmuştur. Ayrıca Kastamonu Taşköprü Bölge Yatılı Ortaokulu’na çocuk oyun alanı inşasında fiziki yapılanma ve teknik donanım desteği verilmiştir.
‘’Söyleyecek Sözümüz Birleştirecek Gücümüz Var‘’ sloganıyla ve 12 derneğin ortaklığıyla Makedonya Üsküp Radoviş Bölgesi Alikoç- Kocali İlköğretim Okuluna destek sağlanmıştır. Yine aynı proje kapsamında kanser hastalarının tedavi dönemlerindeki zorlukları aşmalarına yönelik araç teminine öncülük edilmiştir.
RUBAKAD bugüne dek pek çok sosyal projeye imza atmıştır. ‘’3 Kuşak Bir Arada’’ projesi kapsamında yaşlı bakım evleri ve çocuk esirgeme yurtları ziyaret edilmiş; yaşlılar ve çocukların bir araya gelmesiyle çok güzel tablolar ortaya çıkmıştır. İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘’Engelleri Aşıyor ve Hayat Boyu Öğreniyoruz’’ ve ‘’Dokunuyoruz, Hissediyoruz, Paylaşıyoruz’’ projeleri ile engelli kardeşlerimizin engelleri nasıl aştıklarına tanıklık edilip tango gösterisine ve sanatın büyülü dünyasına ev sahipliği yapılmıştır.
Derneğimiz sanatın eşsiz, büyülü ve tedavi edici gücünü ‘’Birlikte Sanatla Buluşuyoruz’’ projesiyle Bahadır Demir İlköğretim Okulu’nda; ‘’Sanatla Terapi’’ projesiyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde; ‘’Minik Eller Mucize Yaratıyor’’ projesiyle Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi’nde; ‘’Mozaik Öğreniyoruz, Hayatımızı Renklendiriyoruz’’ projesiyle Şişli Halil Rıfat Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde hayata geçirerek kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızla buluşturmuştur.
3- RUBAKAD’ın kuruluş ve faaliyet amacı nedir?
RUBAKAD, kadınların, gençlerin ve çocukların sosyal ve kültürel alandaki gelişimine katkı sağlamayı, Rumeli ve Balkanlarda yaşamış ve yaşayan kadınlar, çocuklar ve gençlerle dayanışma içinde olmayı, ortak manevi değerlerimize sahip çıkmayı ve bu değerlerin korunup nesilden nesle aktarımını sağlamayı amaçlamaktadır. Kadınlarla iletişime geçerek, kadın ve aileye dair sorunlara özgün çözümler bulmak; yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak; bunların sürekliliğini sağlamak; sosyal ve kültürel anlamda kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızda farkındalık yaratacak projelere imza atmak RUBAKAD’ın hedefleri arasındadır.
4- RUBAKAD kaç yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir?
RUBAKAD 2011 yılında kurulmuş olup 7 yıldır aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca İstanbul Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu’na bağlı ilk kadın derneği olma özelliğini taşımaktadır.
5- Hale GÜLOĞLU biraz kendinizden bahseder misiniz?
1966 Tuzla/İstanbul doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdim. Uzun süre farklı sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalıştım. Kuşdili Eğitim Merkezinde spikerlik, sunuculuk ve diksiyon eğitimi alarak Bizim Tuzla ve Olay Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptım. NLP Akademide kişisel gelişim üzerine eğitim alarak, yaşam koçluğu üzerine çalışmalara başladım. Bu dönem içerisinde RUBAKAD başkanı oldum. Toplumsal çalışmalarda daha neler yapabilirim dedim ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Aile Danışmanlığı ve Eğitimi bölümünde yüksek lisans eğitimime başladım. Yıllar sonra üniversite eğitimine geri dönmekteki tüm amacım; kadınlara, gençlere ve çocuklara destek vermek, aile kurumunun yapısal oluşumunda meydana gelen sorunlara karşı çözüm üretebilmek, akademik ve bilimsel deneyimler kazanmak, kendimi geliştirmek ve çevreme fayda sağlamaktı. Şu anda ‘’Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Gönüllü Kadınların Prososyal (Olumlu Sosyal) Davranışları ve Temel Değerlerinin İncelenmesi’’ konulu bitirme tezimi yazmaktayım. Evli ve 2 erkek çocuk annesiyim.
6-Kurduğunuz bu dernek ile dünyayı değiştirmek istediniz mi?
Derneğimiz kurulduğundan bu yana, güçlü bir ekiple, ‘’Ben değil, biz dediğimiz sürece varız’’ ve ‘’Hayat paylaşıldıkça güzeldir’’ sloganlarıyla yol almıştır. Bu güne dek kadınımız, gençlerimiz ve çocuklarımıza yönelik projelerimizle hem bugünümüzü hem geleceğimizi aydınlatmak hem de açtığımız yolun ışığıyla dünya genelinde farkındalık yaratmak hedeflenmiştir.
Unutmayalım ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bizler de bunun bilinciyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
7- Bu derneğin kurulmasında sizi motive eden şey neydi?
Derneğimizin kurulmasındaki en büyük etken; İstanbul Rumeli Balkan camiasında kadın derneği formunda bir dernek olmayışıydı. Zira benzer dernekler, kadınlara sadece kadın kolları adı altında bir yapılanma sağlamışlar ve bu durum da kadınlarımızın birleşecekleri çatının genel dernek yapısı içinde kaybolmasıyla ile sonuçlanmıştır. Bizler de bunu dikkate alarak İstanbul’un her kesiminden gelen üyelerimizle kadın derneği yapılanması içinde birleştirici, kaynaştırıcı ve sorunlara daha hızlı çözüm getiren bir anlayışla toplumun her kesimini kucaklamayı hedefledik.
8- Derneğin yıllık üyelik ücreti ne kadardır?
Derneğimizin yıllık aidatı ayda 1 TL olmak üzere yıllık 12 TL’dir.
9- Derneğinizde gönüllü üyelik sistemi var mı?
Sivil Toplum Kuruluşları gönüllülük esasına göre yapılanma içinde olmalı ve siyaset üstünde bir kimlikle her kesimi kucaklamalıdır. Derneğimiz de gönüllülük esası üzerine kurulmuş olup bu şekilde çalışmaktadır. Derneğimizin kapıları herkese açıktır ve gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü üyelerimiz de aktif olarak yer alabilir.
10- Derneğinizin iletişim bilgilerini öğrenebilir miyim?
Adres: Turgut Özal Millet Cad. Fildişi Han No:90/19 Fındıkzade- Fatih/İSTANBUL
Tel: 0212 527 07 87
Web Adresi: rubakad.com
Email Adresi: rubakad@gmail.com
Hiç yorum yok